Sýria: Misia OSN potvrdila zabíjanie v dedine Trímsa, počet obetí nepozná

15.07.2012 Celý región

Bejrút 15. júla (TASR) - Štvrtkový útok na sýrsku dedinu Trímsa severozápadne od mesta Hamá bol podľa všetkého namierený proti konkrétnym armádnym zbehom a aktivistom, píše sa v stanovisku pozorovacieho tímu OSN, ktorý v sobotu preskúmal dejisko masakru.

"Zdá sa, že útok bol namierený na konkrétne skupiny domov, hlavne domy dezertérov a aktivistov," uviedla hovorkyňa misie Sausan Ghoshehová.

Vládne jednotky mali podľa opozície zavraždiť v Trímse až 220 ľudí. Misia OSN však zatiaľ nedokáže potvrdiť počet mŕtvych. Do dediny sa pozorovatelia plánujú vrátiť dnes.

Pri útoku boli skutočne použité aj delostrelecké a mínometné zbrane, píše sa v stanovisku, ktoré má agentúra Reuters k dispozícii.

Podľa agentúry Associated Press pozorovatelia videli zničené domy a vyhorenú školu. V niekoľkých domoch objavili kaluže krvi a prázdne nábojnice.

Ide o prvé správy od nezávislých zdrojov, odkedy jednotky prezidenta Bašára Asada zaútočili tankami a helikoptérami na odporcov režimu v Trímse. Vyslanci OSN však zatiaľ môžu potvrdiť iba to, že útok sa odohral a jeho súčasťou bolo bombardovanie.

Aktivisti opisujú štvrtok ako jeden z najkrvavejších dní od začiatku sýrskeho povstania. Odhady o obetiach sa pohybujú v rozpätí medzi 103 až 152. Opozícia však tvrdí, že skutočný počet je ešte vyšší, pretože mnoho dedinčanov je nezvestných. Telá sa môžu nachádzať na okolitých poliach, alebo boli pohádzané do rieky. Desiatky obetí už boli pochované v masových hroboch.

Takmer všetci mŕtvi sú muži a sú medzi nimi aj ozbrojení rebeli. Detaily, ktoré sa podarilo objasniť, naznačujú, že pravdepodobne nešlo o svojvoľné bombardovanie civilistov, ale o boj medzi armádou a aktivistami či miestnymi mužmi, ktorí sa snažili chrániť dedinu.

Odporcovia režimu tvrdia, že za posledných 16 mesiacov bolo v Sýrii zabitých vyše 17.000 ľudí.
 

Vyberte región